Относно огласените от Българската асансьорна асоциация данни, че 70 на сто

...
Относно огласените от Българската асансьорна асоциация данни, че 70 на сто
Коментари Харесай

Експерт: Всеки асансьор, независимо дали е стар или нов, ако не бъде поддържан, може да бъде опасен

Относно огласените от Българската асансьорна асоциация данни, че 70 на 100 от асансьорите на жилищните здания у нас са рискови, Емануела Фролошка разяснява пред БНР:

" Кой е източникът на тези статистически данни? Въз основа на какви изследвания са изведени тези данни? Ние би трябвало да имаме информация за сградния фонд в страната. Въз основа на информация за сградния фонд би трябвало да бъде проучено какъв е действителният брой на оборудванията, които действат, тези уреди по кое време са били създадени и да влезем в конкретика – по кои критерии, заложени в наредби и стандарти, тези асансьори могат да бъдат посочени като фактически рискови? България даже не разполага с указател на жилищните здания. "

Фролошка е учредител и изпълнителен шеф на фондация " Асансьорна сигурност ". 

Всеки асансьор, без значение дали е остарял или нов, ако не бъде поддържан, може да бъде рисков, акцентира Фролошка.

" Множество етажни собствености, при дадени наставления, постоянно сменят съществени детайли – повдигателен механизъм, релсов път, носещи въжета, което на процедура обновява самото оборудване. Друг е въпросът дали това се прави по регламентиран ред, дали са спазени условията за заверени планове за тези поправки и преустройства ", разяснява Емануела Фролошка.

По думите ѝ има да вземем за пример данни, че се слагат и въжета втора ръка.

Опасни са тези уреди, които не минават през механически прегледи и функционални инспекции. Техническите прегледи по нормативна уредба са годишни, както е при колите, уточни тя.

Асансьорите са уреди с нараснала заплаха – те нямат " спирачки, волан, скоростен лост ", съобщи Емануела Фролошка в предаването " Преди всички ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР